Facebook oglašavanje i tajne uspjeha

Facebook oglašavanje i tajne uspjeha

Zainteresirani ste za Facebook oglašavanje ? Niste sigurni od kuda krenuti. Donosimo pregled nekih taktika i strategija koje vam mogu biti od velike pomoći i uštedjeti novac.

Prema podacima za prvi kvartal 2021. Facebook danas broji 2,8 miljarde korisnika te je i dalje najveća društvena mreža na planeti. 

Ovaj podatak definitivno  ide u prilog poduzetnicima, tvrtkama i svima koji se oglašavaju na Facebooku, uz pomoć kojege dolaze do novih klijenata, kupaca. 

 

Bez obzira na restrikcije koje je od nedavno Apple uveo prema Facebooku sa iOS 14 updateom, o kojem možete više pročitati ovdje, oglašivači i dalje ostvaruju izvrsne rezultate i koristi od Facebook oglašavanja. 

Ukoliko ste se prilagoditi novonastaloj situaciji, te podesili pračenje konverzija, Facebook je i dalje broj 1 društvena mreža za oglašavanje uz koje možete puno brže ostvariti rast prodaje u kraćem roku u odnosu na druge platforme.

“It’s all about money”

Dali ste imali slučaj da vaše objave putem  Facebook stranice imaju jako malen engagement tj. Broj lajkova i komentara ? Razlog tomu je što Facebook želi da više novca trošite na oglašavanje te vam je organski doseg zbog toga smanjen. 

 

Facebook oglašavanje, od kuda početi ? 

Pod pretpostavkom da ste uspješno podesili vaš nalog za oglašavanje na Facebooku, važno je razlikovati vrste kampanja koje nam se nude, koje su podjeljene u tri glavne kategorije: “Awareness, Consideration i Conversation”.

Koju vrstu kampanje ćete odabrati prilikom Facebook oglašavanja ovisi o vašim ciljevima koje želite ostvariti, odabirom određene vrste kampanje Facebook algoritam će vam pronalaziti publiku koju ste tražili. 

Na primjer, ukoliko se odlučite za Engagement oglasnu kampanju, Facebook algoritam će vam pronalaziti publiku koja isljučivo komentira objave ili klikne na “like” vaše objave.

Važno je napomenuti da takva publika će teško obaviti kupovinu na vašem webshopu ili poslati upit, zbog toga jer Facebook algoritam je pronašao publiku koja isljučivo komentira i “lajka” objave, ništa više od toga. 

Dali je engagement kampanja dobra za mene ? Ovisi o tome koji vam je cilj. Ukoliko želite ostvariti prodaju ili upit, onda ovakva vrsta kampanje definitivno troši vaš novac uzaludno.

Konverzijske kampanje koje donose rezultate

Ukoliko vam je cilj da se ostvari određena konverzija, aktivnost na vašoj web stranici ili webshopu, npr. prodaja, upit, rezervacija i sl. onda ćete definitivno odabrati konverzijski tip kampanje prilikom postavljanja Facebook oglasne kampanje. 

Konverzijska kampanja uz pomoć Facebookovog algoritma pronalazi publiku koja ostvaruje određene aktivnosti te vam prosljeđuje takvu publiku na vašu web stranicu ili webshop.

 U tom slučaju, postoji velika vjerojatnost ukoliko je kampanja dobro postavljena, da u roku 24 sata ostvarite prodaju, upit ili bilo kakvu aktivnost koja vodi prema ostvarenju vašeg cilja. 

Struktura Facebook kampanje i budžet

Kada govorimo o postavljanju Facebook oglasne kampanje za webshop-ove, u inicijalnoj fazi nastojimo maksimalno pojednostaviti strukturu kampanje na sljedeći način:

> Oglasna grupa 1 – Interes 1 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 2 – Interes 2 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 3 – Interes 3 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 4 – Interes 4 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 5 – Interes 5 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 6 – Interes 1 / Engaged Shoppers – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 7 – Interes 2 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 8 – Interes 3 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 9 – Interes 4 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 10 – Interes 5 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

 

Svaka oglasna kampanja sadrži 10 oglasnih grupa unutar kojih testiramo različite interese sa maksimalnim budžetom koji ne prelazi izračunat trošak akvizicije (BE CPP).

Trošak akvizicije tj. cijene koju plačamo prema određenoj prodaji računamo na sljedeći način:

PRODAJNA CIJENA – TROŠKOVI PROIZVODA – TROŠKOVI DOSTAVE – OSTALI TROŠKOVI* = Trošak akvizicije (BE CPP)

* ostali troškovi: dodatne aplikacije, provizije, osoblje, održavanje webshopa. Obično u kalkulaciji uzimamo prosjek od 15% u odnosu na prodajnu cijenu, da bi pokrili sve navedene troškove. 

 

Sada kada znamo koliko nam iznosi trošak akvizicije, postavljamo ga unutar budžeta oglasne grupe te provodimo testiranje. 

Testiranje kampanje kada provodimo na sljedeći način:

Ukoliko je budžet potrošen unutar oglasne grupe i prodaja nije ostvarena, tada takvu oglasnu grupu gasimo.

Ukoliko je budžet potrošen te je prodaja ostvarena, pratimo koliki nam je u tom slučaju ROAS (točka profitabilnosti kampanje). Ukoliko nismo profitabilni, gasimo navedenu oglasnu grupu.

Ukoliko je budžet potrošen, prodaja je ostvarena iznad granica profitabilnosti tj. definiranog ROAS-a, takvu oglasnu grupu zadržavamo i nastavljamo sa optimizacijom s ciljem ostvarenja maksimalnih rezultata.

Naravno da smo ovim prikazom zagrabili tek po površini, međutim za nekoga tko tek kreće ili želi pokrenuti Facebook kampanju da bi ostvario bilo kakvu prodaju, potrebno je da se maksimalno pojednostavi cijelokupan proces. 

Ovakav pristup je odličan za sve koji planiraju krenuti sa Facebook oglašavanjem, a nisu sigurni kako i boje se uzaludne potrošnje budžeta.

 

Definiranje ciljne publike

Prilikom postavljanja Facebook oglasne kampanje iznimno je važno da ste upoznati sa vašom ciljnom skupinom. Na osnovu prethodno provedene analize tržišta i definiranje avatara (profil potencijalnog kupca) definirate ciljnu skupinu vaše Facebook kampanje.  

Prilikom definiranja ciljne publike unutar naloga možete targetirati vašu ciljnu skupinu prema godinama, spolu, geografskoj lokaciji, interesima, jeziku, ponašanju i sl. 

Da bi što preciznije definirali vašu ciljnu skupinu, potrebno je provesti detaljnu analizu i istraživanje koje je temelj uspješne Facebook kampanje. Ponekad našoj agenciji ovaj dio iziskuje najviše vremena kada radimo sa našim klijentima. 

 

Custom audience

Custom audience je jedan snažan alat koji pruža velike mogućnosti prilikom postavljanja Facebook kampanje s ciljem optimizacije troška oglašavanja i prikaza oglasa samo zainteresiranoj publici

Uz pomoć ove mogućnosti Facebook vam kao oglašivaču nudi mogućnost prikazivanja oglasa svim osobama koje imate u vašoj bazi podataka. 

Važno je napomenuti da telefonski broj ili e-mail adresa koju imate u vašoj bazi podataka je korišten prilikom registracije na Facebooku od strane vaše ciljne skupine. 

Kada govorimo o kreiranju custom publike, koju sami kreirate unutar Facebook oglasne kampanje, možete birati osnovu na kojoj će određena publika biti kreirana. 

Tako npr. Možete kreirati custom publiku na osnovu interakcije sa web stranicom koju je vaša publika do sada imala.

Isto tako, možete kreirati publiku na osnovu pregledanog videa kojeg ste objavili i količine konzumiranog video sadržaja. 

Na primjer, kreirate custom publiku na osnovu publike koja je pregledala više od 50% video sadržaja kojeg ste objavili, te takvoj publici prikažete oglas, jer je to publika koja je pokazala najveći interes za vašim proizvodom ili uslugom.

Detaljniji popis izvora na temelju kojih možete graditi vašu custom publiku je prikazan detaljnije na fotografiji ispod:

Jedna mala napomena, a to jest da prilikom prikupljanja baze podataka za vašu custom publiku, važno je poštivati pravila zaštite osobnih podataka propisanih GDPR-om.

 

Lookalike audience 

Pored Custom audience još jedan moćan dodatak prilikom postavljanja Facebook kampanje jest Lookalike audience – kreiranje šire publike koja je slična prethodno definiranoj publici.

Ovdje leži tajna uspjeha da izvučemo maksimalnu korisnost od same oglasne kampanje. Naime kada smo “pogodili” pravu publiku koja kupuje naš proizvod, o takve publike kreiramo sličnu tzv. Lookalike publiku, gdje nam Facebook algoritam pronalazi još slične publike koju interesira naš proizvod ili usluge koje promoviramo. Rezultat toga jest enorman rast prodaje i profita koji se može ostvariti ukoliko se upravlja kampanjom prema pravilima Facebooka.

Lookalike publiku definiramo unutar oglašivačkog naloga, unutar oglasne grupe prilikom postavljanja Facebook oglasne kampanje.

Međutim ono što je važno istaknuti, da je poželjno odmah na početku postavljanja inicijalne kampanje kreirati publiku, tako da Facebook algoritam prikuplja podatke o publici, na osnovu kojih ćemo kasnije pokrenuti kampanju sa custom audience ili lookalike audience publikom.

Prikazivanje i lokacija oglasa na Facebooku

Jedna od osnovnih postavki unutar Facebook naloga, jest gdje želimo da naš oglas bude prikazan. Prva stvar koju je poželjno definirati jest na kojim uređajima želimo da se naši oglasi prikazuju: desktop računala, mobiteli, tableti ili sve od navedenog.

Postoji opcija za automatsko postavljanje oglasa, da Facebookov algoritam sam pronalazi najbolje mjesto za prikazivanje oglasa, međutim mi to u našoj agenciji izbjegavamo u većini slučajeva.

 Razlog zašto ne koristimo automatsko postavljanje oglasa zbog potrošnje budžeta, koji se bespotrebno troši prilikom prikazivanja na nerelevatnim mjestima unutar Facebookovog ekosustava kada imamo postavljeno automatsko postavljanje oglasa.

Opcije koje imate na raspolaganju gdje da vam se prikaže određen Facebook oglas su prikazane na fotografiji ispod:

Postavlja se pitanje, koju opciju odabrati ? Ovisi o ciljevima kampanje što želite postići. 

U našoj praksi najboljom opcijom su se dokazale Facebook News Feed i Instagram News Feed u kombinaciji sa Message lokacijom oglasa. Sve ostale opcije u većini slučajeva isključujemo.

Međutim, kada raspolažemo velikim budžetima unutar Facebook kampanje, prilikom skaliranja i ostvarivanja rasta testiramo automatsku lokaciju, gdje nam Facebookov algoritam samostalno pronalazi najbolju lokaciju gdje prikazati naš oglas. 

Više o razlozima zašto to radimo u nekim od sljedećih postova.

Vrste oglasa koji dovode do uspješnosti

Kada govorimo o vrstama oglasa prilikom postavljanja oglasne kampanje, predstavit ćemo one vrste oglasa koji su nam se pokazali u praksi najboljima.

 • Slikovni oglasi

Jednostavni format oglasa koji čini jedna fotografija te 90 znakova opisa, naslov od 25 znakova i tekst oglasa s neograničenim brojem znakova.

Prilikom kreiranja ovakve vrste oglasa i oglasa općenito trebate izuzetno paziti na politiku oglašavanja na Facebooku o kojoj možete više saznati ovdje

U protivnom, ukoliko ne poštujete pravila oglašavanja Facebook će vam blokirati nalog, pa čak i profil. U tom slučaju nečete biti u mogućnosti koristiti Facebook za oglašavanje. 

 • Video oglasi

O samom videu kao formatu i njegovom značaju koliko video približi maksimalno proizvod ili uslugu koju promoviramo nije potrebno govoriti. Video oglasi mogu se prikazati na feedu i storijima ili se mogu prikazivati kao umetnuti oglasi u dužim Facebook videozapisima. 

Video oglasi ne moraju nužno biti isključivo video snimke, već mogu biti različite animacije, GIF-ovi , slideshow prezentacije i ostali načini putem kojih možemo privući pažnju ciljne skupine.

 • Oglasi u pričama

Brzi i lako razumljivi oglasi sa formatom preko cijelog zasloga fotografije koji se prikazuju 6 sekundi, a čiji videozapisi mogu trajati do 15 sekundi. 

Trajanje ovih oglasa se ograničava na 24 sata, te ovakve oglase koristimo u situacijama kada imamo ograničenu ponudu određenog asortimana proizvoda. Ovakvi oglasi imaju velik doseg prema ciljnoj publici te mogu ostvariti odlične rezultate unutar oglasne kampanje na Facebooku. 

 • Oglasi u obliku vrtuljka (tzv.carousel oglasi)

Carousel oglasi omogućuju vas da u Facebook oglasnoj kampanji prikažete do 10 fotografija za predstavljanje vašeg proizvoda ili usluge. 

Isto tako, moguće je jednu fotografiju podesiti kroz cjelokupan carousel oglas od 10 fotografija, koji se pokazao iznimnim formatom za pridobivanjem pažnje ciljane skupine.

Ovakve vrste oglasa preporučamo zajedno sa standardnim video oglasima, jer su nam se u dosadašnjoj praksi ostvarili iznimne rezultate kada govorimo o samom engagementu tj. Uključenosti i angažmana ciljane publike.

 

 • Dinamički oglasi

Dinamički oglasi su vrsta oglasa koji omogućuju promociju ciljanih proizvoda kupcima koji su pokazali interes za navedenim proizvodom. 

Na primjer, ukoliko je netko posjetio određenu web trgovinu i dodao u košaricu proizvod iz navedene web trgovine međutim nije obavio kupovinu, putem remarketing kampanje na Facebooku, bit će mu prikazan oglas baš za taj navedeni proizvod.

Dinamčki oglasi svoj najveći obol daju u situacijama ukoliko imate veliku količinu tj. bazu proizvoda koje planirate oglašavati na Facbooku, te želite da se određen proizvod oglašava ciljnoj skupni koja je zainteresirana za određen proizvod. 

 • Collection oglasi

Collection oglasi su vrsta oglasa novijeg doba koji uključuje naslovnu fotograciju ili video zapis te 4 manje fotografije proizvoda sa cijenama i ostalim detaljima. 

Ova vrsta oglasa je zamišljena kao katalog proizvoda te publika izvrsno reagira na njega tj. Ovo je vrsta oglasa koji zadržava pažnju te potiče na aktivnost ciljane skupine. 

Korisniku koji klikne na ovakvu vrstu oglasa bit će prikazani detalji o samom proizvodu kojeg promovirate putem Facebooka bez da napušta Facebook platformu. 

Pored navedenih vrsta oglasa postoje  još lead oglasi, messenger oglasi, instant experience oglasi, slideshow oglasi i brojni drugi koje ćemo obraditi u jednom od narednih postova.

Ono što također valja istaknuti jest da prilikom podešavanja Facebook oglasne kampanje, oglašivači mogu putem Facebook platforme oglašavati svoje proizvode i usluge na Instagramu.

Instagram, kao i WhatsApp su dio Facebookovog ekosustava koje također možete koristiti u svojim oglasnim kampanjama. Kako se oglašavati na WhatsApp platformi više o tome možete pročitati ovdje.

 

Zaključak

Facebook danas mnogi oglašivači smatraju nestabilnom platformom zbog mnogo restrikcija koje je provedeno na brojnim nalozima u proteklnom razdoblju.  

Velik broj oglašivača se zbog navedenog razloga prebacuje na Google Ads platformu i na taj način “oslobađa prostor” drugim oglašivačima da “preuzmu dio kolača” 

Ukoliko se pridržavate politike oglašavanja na Facebooku te imate ispravno postavljeno praćenje konverzija vaše kampanje, verificiran profil i Business manager tj. kompletna infrastruktura je postavljena prema pravilima Facebooka, u tom slučaju možete bezbrižno pokrenuti vašu Facebook kampanju.

Dosadašnja praksa je pokazala da se oglašivači ne drže pravila i politike oglašavanja te im je zbog toga onemogućeno oglašavanje na Facebooku.

Kada započinjemo suradnju sa našim klijentima, najprije analiziramo dali je osnovna infrastruktura postavljena za oglašavanje na Facebooku.

Facebook oglašavanje nije jednostavno kako se na prvu čini te je potrebno odraditi nužne predradnje da bi se ostvarili kvalitetni rezultati kampanje.

Kako je navedeno na početku ovog posta, Facebook je i dalje broj 1 društvena mreža, gdje se najvjerovatnije nalazi i vaša ciljna publika. 

Stoga, preporučamo da se prilagodite novim promjenama koje su stupile uvođenjem iOS 14 od strane Apple-a, te postavite vaš profil, busines manager i nalog onako kako Facebook to traži, poštujte politike oglašavanja, rasturite na Facebooku i ostvarite željene rezultate.

Za sva daljnja pitanja, sugestije ili pomoć vezano za Facebook oglašavanje slobodno nam se obratite na office@proeliummedia.com ili putem kontakt forme

Podijeli:

Zainteresirani ste za Facebook oglašavanje ? Niste sigurni od kuda krenuti. Donosimo pregled nekih taktika i strategija koje vam mogu biti od velike pomoći i uštedjeti novac.

Prema podacima za prvi kvartal 2021. Facebook danas broji 2,8 miljarde korisnika te je i dalje najveća društvena mreža na planeti. 

Ovaj podatak definitivno  ide u prilog poduzetnicima, tvrtkama i svima koji se oglašavaju na Facebooku, uz pomoć kojege dolaze do novih klijenata, kupaca. 

 

Bez obzira na restrikcije koje je od nedavno Apple uveo prema Facebooku sa iOS 14 updateom, o kojem možete više pročitati ovdje, oglašivači i dalje ostvaruju izvrsne rezultate i koristi od Facebook oglašavanja. 

Ukoliko ste se prilagoditi novonastaloj situaciji, te podesili pračenje konverzija, Facebook je i dalje broj 1 društvena mreža za oglašavanje uz koje možete puno brže ostvariti rast prodaje u kraćem roku u odnosu na druge platforme.

“It’s all about money”

Dali ste imali slučaj da vaše objave putem  Facebook stranice imaju jako malen engagement tj. Broj lajkova i komentara ? Razlog tomu je što Facebook želi da više novca trošite na oglašavanje te vam je organski doseg zbog toga smanjen. 

 

Facebook oglašavanje, od kuda početi ? 

Pod pretpostavkom da ste uspješno podesili vaš nalog za oglašavanje na Facebooku, važno je razlikovati vrste kampanja koje nam se nude, koje su podjeljene u tri glavne kategorije: “Awareness, Consideration i Conversation”.

Koju vrstu kampanje ćete odabrati prilikom Facebook oglašavanja ovisi o vašim ciljevima koje želite ostvariti, odabirom određene vrste kampanje Facebook algoritam će vam pronalaziti publiku koju ste tražili. 

Na primjer, ukoliko se odlučite za Engagement oglasnu kampanju, Facebook algoritam će vam pronalaziti publiku koja isljučivo komentira objave ili klikne na “like” vaše objave.

Važno je napomenuti da takva publika će teško obaviti kupovinu na vašem webshopu ili poslati upit, zbog toga jer Facebook algoritam je pronašao publiku koja isljučivo komentira i “lajka” objave, ništa više od toga. 

Dali je engagement kampanja dobra za mene ? Ovisi o tome koji vam je cilj. Ukoliko želite ostvariti prodaju ili upit, onda ovakva vrsta kampanje definitivno troši vaš novac uzaludno.

Konverzijske kampanje koje donose rezultate

Ukoliko vam je cilj da se ostvari određena konverzija, aktivnost na vašoj web stranici ili webshopu, npr. prodaja, upit, rezervacija i sl. onda ćete definitivno odabrati konverzijski tip kampanje prilikom postavljanja Facebook oglasne kampanje. 

Konverzijska kampanja uz pomoć Facebookovog algoritma pronalazi publiku koja ostvaruje određene aktivnosti te vam prosljeđuje takvu publiku na vašu web stranicu ili webshop.

 U tom slučaju, postoji velika vjerojatnost ukoliko je kampanja dobro postavljena, da u roku 24 sata ostvarite prodaju, upit ili bilo kakvu aktivnost koja vodi prema ostvarenju vašeg cilja. 

Struktura Facebook kampanje i budžet

Kada govorimo o postavljanju Facebook oglasne kampanje za webshop-ove, u inicijalnoj fazi nastojimo maksimalno pojednostaviti strukturu kampanje na sljedeći način:

> Oglasna grupa 1 – Interes 1 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 2 – Interes 2 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 3 – Interes 3 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 4 – Interes 4 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 5 – Interes 5 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 6 – Interes 1 / Engaged Shoppers – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 7 – Interes 2 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 8 – Interes 3 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 9 – Interes 4 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 10 – Interes 5 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

 

Svaka oglasna kampanja sadrži 10 oglasnih grupa unutar kojih testiramo različite interese sa maksimalnim budžetom koji ne prelazi izračunat trošak akvizicije (BE CPP).

Trošak akvizicije tj. cijene koju plačamo prema određenoj prodaji računamo na sljedeći način:

PRODAJNA CIJENA – TROŠKOVI PROIZVODA – TROŠKOVI DOSTAVE – OSTALI TROŠKOVI* = Trošak akvizicije (BE CPP)

* ostali troškovi: dodatne aplikacije, provizije, osoblje, održavanje webshopa. Obično u kalkulaciji uzimamo prosjek od 15% u odnosu na prodajnu cijenu, da bi pokrili sve navedene troškove. 

 

Sada kada znamo koliko nam iznosi trošak akvizicije, postavljamo ga unutar budžeta oglasne grupe te provodimo testiranje. 

Testiranje kampanje kada provodimo na sljedeći način:

Ukoliko je budžet potrošen unutar oglasne grupe i prodaja nije ostvarena, tada takvu oglasnu grupu gasimo.

Ukoliko je budžet potrošen te je prodaja ostvarena, pratimo koliki nam je u tom slučaju ROAS (točka profitabilnosti kampanje). Ukoliko nismo profitabilni, gasimo navedenu oglasnu grupu.

Ukoliko je budžet potrošen, prodaja je ostvarena iznad granica profitabilnosti tj. definiranog ROAS-a, takvu oglasnu grupu zadržavamo i nastavljamo sa optimizacijom s ciljem ostvarenja maksimalnih rezultata.

Naravno da smo ovim prikazom zagrabili tek po površini, međutim za nekoga tko tek kreće ili želi pokrenuti Facebook kampanju da bi ostvario bilo kakvu prodaju, potrebno je da se maksimalno pojednostavi cijelokupan proces. 

Ovakav pristup je odličan za sve koji planiraju krenuti sa Facebook oglašavanjem, a nisu sigurni kako i boje se uzaludne potrošnje budžeta.

 

Definiranje ciljne publike

Prilikom postavljanja Facebook oglasne kampanje iznimno je važno da ste upoznati sa vašom ciljnom skupinom. Na osnovu prethodno provedene analize tržišta i definiranje avatara (profil potencijalnog kupca) definirate ciljnu skupinu vaše Facebook kampanje.  

Prilikom definiranja ciljne publike unutar naloga možete targetirati vašu ciljnu skupinu prema godinama, spolu, geografskoj lokaciji, interesima, jeziku, ponašanju i sl. 

Da bi što preciznije definirali vašu ciljnu skupinu, potrebno je provesti detaljnu analizu i istraživanje koje je temelj uspješne Facebook kampanje. Ponekad našoj agenciji ovaj dio iziskuje najviše vremena kada radimo sa našim klijentima. 

 

Custom audience

Custom audience je jedan snažan alat koji pruža velike mogućnosti prilikom postavljanja Facebook kampanje s ciljem optimizacije troška oglašavanja i prikaza oglasa samo zainteresiranoj publici

Uz pomoć ove mogućnosti Facebook vam kao oglašivaču nudi mogućnost prikazivanja oglasa svim osobama koje imate u vašoj bazi podataka. 

Važno je napomenuti da telefonski broj ili e-mail adresa koju imate u vašoj bazi podataka je korišten prilikom registracije na Facebooku od strane vaše ciljne skupine. 

Kada govorimo o kreiranju custom publike, koju sami kreirate unutar Facebook oglasne kampanje, možete birati osnovu na kojoj će određena publika biti kreirana. 

Tako npr. Možete kreirati custom publiku na osnovu interakcije sa web stranicom koju je vaša publika do sada imala.

Isto tako, možete kreirati publiku na osnovu pregledanog videa kojeg ste objavili i količine konzumiranog video sadržaja. 

Na primjer, kreirate custom publiku na osnovu publike koja je pregledala više od 50% video sadržaja kojeg ste objavili, te takvoj publici prikažete oglas, jer je to publika koja je pokazala najveći interes za vašim proizvodom ili uslugom.

Detaljniji popis izvora na temelju kojih možete graditi vašu custom publiku je prikazan detaljnije na fotografiji ispod:

Jedna mala napomena, a to jest da prilikom prikupljanja baze podataka za vašu custom publiku, važno je poštivati pravila zaštite osobnih podataka propisanih GDPR-om.

 

Lookalike audience 

Pored Custom audience još jedan moćan dodatak prilikom postavljanja Facebook kampanje jest Lookalike audience – kreiranje šire publike koja je slična prethodno definiranoj publici.

Ovdje leži tajna uspjeha da izvučemo maksimalnu korisnost od same oglasne kampanje. Naime kada smo “pogodili” pravu publiku koja kupuje naš proizvod, o takve publike kreiramo sličnu tzv. Lookalike publiku, gdje nam Facebook algoritam pronalazi još slične publike koju interesira naš proizvod ili usluge koje promoviramo. Rezultat toga jest enorman rast prodaje i profita koji se može ostvariti ukoliko se upravlja kampanjom prema pravilima Facebooka.

Lookalike publiku definiramo unutar oglašivačkog naloga, unutar oglasne grupe prilikom postavljanja Facebook oglasne kampanje.

Međutim ono što je važno istaknuti, da je poželjno odmah na početku postavljanja inicijalne kampanje kreirati publiku, tako da Facebook algoritam prikuplja podatke o publici, na osnovu kojih ćemo kasnije pokrenuti kampanju sa custom audience ili lookalike audience publikom.

Prikazivanje i lokacija oglasa na Facebooku

Jedna od osnovnih postavki unutar Facebook naloga, jest gdje želimo da naš oglas bude prikazan. Prva stvar koju je poželjno definirati jest na kojim uređajima želimo da se naši oglasi prikazuju: desktop računala, mobiteli, tableti ili sve od navedenog.

Postoji opcija za automatsko postavljanje oglasa, da Facebookov algoritam sam pronalazi najbolje mjesto za prikazivanje oglasa, međutim mi to u našoj agenciji izbjegavamo u većini slučajeva.

 Razlog zašto ne koristimo automatsko postavljanje oglasa zbog potrošnje budžeta, koji se bespotrebno troši prilikom prikazivanja na nerelevatnim mjestima unutar Facebookovog ekosustava kada imamo postavljeno automatsko postavljanje oglasa.

Opcije koje imate na raspolaganju gdje da vam se prikaže određen Facebook oglas su prikazane na fotografiji ispod:

Postavlja se pitanje, koju opciju odabrati ? Ovisi o ciljevima kampanje što želite postići. 

U našoj praksi najboljom opcijom su se dokazale Facebook News Feed i Instagram News Feed u kombinaciji sa Message lokacijom oglasa. Sve ostale opcije u većini slučajeva isključujemo.

Međutim, kada raspolažemo velikim budžetima unutar Facebook kampanje, prilikom skaliranja i ostvarivanja rasta testiramo automatsku lokaciju, gdje nam Facebookov algoritam samostalno pronalazi najbolju lokaciju gdje prikazati naš oglas. 

Više o razlozima zašto to radimo u nekim od sljedećih postova.

Vrste oglasa koji dovode do uspješnosti

Kada govorimo o vrstama oglasa prilikom postavljanja oglasne kampanje, predstavit ćemo one vrste oglasa koji su nam se pokazali u praksi najboljima.

 • Slikovni oglasi

Jednostavni format oglasa koji čini jedna fotografija te 90 znakova opisa, naslov od 25 znakova i tekst oglasa s neograničenim brojem znakova.

Prilikom kreiranja ovakve vrste oglasa i oglasa općenito trebate izuzetno paziti na politiku oglašavanja na Facebooku o kojoj možete više saznati ovdje

U protivnom, ukoliko ne poštujete pravila oglašavanja Facebook će vam blokirati nalog, pa čak i profil. U tom slučaju nečete biti u mogućnosti koristiti Facebook za oglašavanje. 

 • Video oglasi

O samom videu kao formatu i njegovom značaju koliko video približi maksimalno proizvod ili uslugu koju promoviramo nije potrebno govoriti. Video oglasi mogu se prikazati na feedu i storijima ili se mogu prikazivati kao umetnuti oglasi u dužim Facebook videozapisima. 

Video oglasi ne moraju nužno biti isključivo video snimke, već mogu biti različite animacije, GIF-ovi , slideshow prezentacije i ostali načini putem kojih možemo privući pažnju ciljne skupine.

 • Oglasi u pričama

Brzi i lako razumljivi oglasi sa formatom preko cijelog zasloga fotografije koji se prikazuju 6 sekundi, a čiji videozapisi mogu trajati do 15 sekundi. 

Trajanje ovih oglasa se ograničava na 24 sata, te ovakve oglase koristimo u situacijama kada imamo ograničenu ponudu određenog asortimana proizvoda. Ovakvi oglasi imaju velik doseg prema ciljnoj publici te mogu ostvariti odlične rezultate unutar oglasne kampanje na Facebooku. 

 • Oglasi u obliku vrtuljka (tzv.carousel oglasi)

Carousel oglasi omogućuju vas da u Facebook oglasnoj kampanji prikažete do 10 fotografija za predstavljanje vašeg proizvoda ili usluge. 

Isto tako, moguće je jednu fotografiju podesiti kroz cjelokupan carousel oglas od 10 fotografija, koji se pokazao iznimnim formatom za pridobivanjem pažnje ciljane skupine.

Ovakve vrste oglasa preporučamo zajedno sa standardnim video oglasima, jer su nam se u dosadašnjoj praksi ostvarili iznimne rezultate kada govorimo o samom engagementu tj. Uključenosti i angažmana ciljane publike.

 

 • Dinamički oglasi

Dinamički oglasi su vrsta oglasa koji omogućuju promociju ciljanih proizvoda kupcima koji su pokazali interes za navedenim proizvodom. 

Na primjer, ukoliko je netko posjetio određenu web trgovinu i dodao u košaricu proizvod iz navedene web trgovine međutim nije obavio kupovinu, putem remarketing kampanje na Facebooku, bit će mu prikazan oglas baš za taj navedeni proizvod.

Dinamčki oglasi svoj najveći obol daju u situacijama ukoliko imate veliku količinu tj. bazu proizvoda koje planirate oglašavati na Facbooku, te želite da se određen proizvod oglašava ciljnoj skupni koja je zainteresirana za određen proizvod. 

 • Collection oglasi

Collection oglasi su vrsta oglasa novijeg doba koji uključuje naslovnu fotograciju ili video zapis te 4 manje fotografije proizvoda sa cijenama i ostalim detaljima. 

Ova vrsta oglasa je zamišljena kao katalog proizvoda te publika izvrsno reagira na njega tj. Ovo je vrsta oglasa koji zadržava pažnju te potiče na aktivnost ciljane skupine. 

Korisniku koji klikne na ovakvu vrstu oglasa bit će prikazani detalji o samom proizvodu kojeg promovirate putem Facebooka bez da napušta Facebook platformu. 

Pored navedenih vrsta oglasa postoje  još lead oglasi, messenger oglasi, instant experience oglasi, slideshow oglasi i brojni drugi koje ćemo obraditi u jednom od narednih postova.

Ono što također valja istaknuti jest da prilikom podešavanja Facebook oglasne kampanje, oglašivači mogu putem Facebook platforme oglašavati svoje proizvode i usluge na Instagramu.

Instagram, kao i WhatsApp su dio Facebookovog ekosustava koje također možete koristiti u svojim oglasnim kampanjama. Kako se oglašavati na WhatsApp platformi više o tome možete pročitati ovdje.

 

Zaključak

Facebook danas mnogi oglašivači smatraju nestabilnom platformom zbog mnogo restrikcija koje je provedeno na brojnim nalozima u proteklnom razdoblju.  

Velik broj oglašivača se zbog navedenog razloga prebacuje na Google Ads platformu i na taj način “oslobađa prostor” drugim oglašivačima da “preuzmu dio kolača” 

Ukoliko se pridržavate politike oglašavanja na Facebooku te imate ispravno postavljeno praćenje konverzija vaše kampanje, verificiran profil i Business manager tj. kompletna infrastruktura je postavljena prema pravilima Facebooka, u tom slučaju možete bezbrižno pokrenuti vašu Facebook kampanju.

Dosadašnja praksa je pokazala da se oglašivači ne drže pravila i politike oglašavanja te im je zbog toga onemogućeno oglašavanje na Facebooku.

Kada započinjemo suradnju sa našim klijentima, najprije analiziramo dali je osnovna infrastruktura postavljena za oglašavanje na Facebooku.

Facebook oglašavanje nije jednostavno kako se na prvu čini te je potrebno odraditi nužne predradnje da bi se ostvarili kvalitetni rezultati kampanje.

Kako je navedeno na početku ovog posta, Facebook je i dalje broj 1 društvena mreža, gdje se najvjerovatnije nalazi i vaša ciljna publika. 

Stoga, preporučamo da se prilagodite novim promjenama koje su stupile uvođenjem iOS 14 od strane Apple-a, te postavite vaš profil, busines manager i nalog onako kako Facebook to traži, poštujte politike oglašavanja, rasturite na Facebooku i ostvarite željene rezultate.

Za sva daljnja pitanja, sugestije ili pomoć vezano za Facebook oglašavanje slobodno nam se obratite na office@proeliummedia.com ili putem kontakt forme

Podijeli:

Zainteresirani ste za Facebook oglašavanje ? Niste sigurni od kuda krenuti. Donosimo pregled nekih taktika i strategija koje vam mogu biti od velike pomoći i uštedjeti novac.

Prema podacima za prvi kvartal 2021. Facebook danas broji 2,8 miljarde korisnika te je i dalje najveća društvena mreža na planeti. 

Ovaj podatak definitivno  ide u prilog poduzetnicima, tvrtkama i svima koji se oglašavaju na Facebooku, uz pomoć kojege dolaze do novih klijenata, kupaca. 

 

Bez obzira na restrikcije koje je od nedavno Apple uveo prema Facebooku sa iOS 14 updateom, o kojem možete više pročitati ovdje, oglašivači i dalje ostvaruju izvrsne rezultate i koristi od Facebook oglašavanja. 

Ukoliko ste se prilagoditi novonastaloj situaciji, te podesili pračenje konverzija, Facebook je i dalje broj 1 društvena mreža za oglašavanje uz koje možete puno brže ostvariti rast prodaje u kraćem roku u odnosu na druge platforme.

“It’s all about money”

Dali ste imali slučaj da vaše objave putem  Facebook stranice imaju jako malen engagement tj. Broj lajkova i komentara ? Razlog tomu je što Facebook želi da više novca trošite na oglašavanje te vam je organski doseg zbog toga smanjen. 

 

Facebook oglašavanje, od kuda početi ? 

Pod pretpostavkom da ste uspješno podesili vaš nalog za oglašavanje na Facebooku, važno je razlikovati vrste kampanja koje nam se nude, koje su podjeljene u tri glavne kategorije: “Awareness, Consideration i Conversation”.

Koju vrstu kampanje ćete odabrati prilikom Facebook oglašavanja ovisi o vašim ciljevima koje želite ostvariti, odabirom određene vrste kampanje Facebook algoritam će vam pronalaziti publiku koju ste tražili. 

Na primjer, ukoliko se odlučite za Engagement oglasnu kampanju, Facebook algoritam će vam pronalaziti publiku koja isljučivo komentira objave ili klikne na “like” vaše objave.

Važno je napomenuti da takva publika će teško obaviti kupovinu na vašem webshopu ili poslati upit, zbog toga jer Facebook algoritam je pronašao publiku koja isljučivo komentira i “lajka” objave, ništa više od toga. 

Dali je engagement kampanja dobra za mene ? Ovisi o tome koji vam je cilj. Ukoliko želite ostvariti prodaju ili upit, onda ovakva vrsta kampanje definitivno troši vaš novac uzaludno.

Konverzijske kampanje koje donose rezultate

Ukoliko vam je cilj da se ostvari određena konverzija, aktivnost na vašoj web stranici ili webshopu, npr. prodaja, upit, rezervacija i sl. onda ćete definitivno odabrati konverzijski tip kampanje prilikom postavljanja Facebook oglasne kampanje. 

Konverzijska kampanja uz pomoć Facebookovog algoritma pronalazi publiku koja ostvaruje određene aktivnosti te vam prosljeđuje takvu publiku na vašu web stranicu ili webshop.

 U tom slučaju, postoji velika vjerojatnost ukoliko je kampanja dobro postavljena, da u roku 24 sata ostvarite prodaju, upit ili bilo kakvu aktivnost koja vodi prema ostvarenju vašeg cilja. 

Struktura Facebook kampanje i budžet

Kada govorimo o postavljanju Facebook oglasne kampanje za webshop-ove, u inicijalnoj fazi nastojimo maksimalno pojednostaviti strukturu kampanje na sljedeći način:

> Oglasna grupa 1 – Interes 1 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 2 – Interes 2 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 3 – Interes 3 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 4 – Interes 4 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 5 – Interes 5 – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 6 – Interes 1 / Engaged Shoppers – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 7 – Interes 2 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 8 – Interes 3 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 9 – Interes 4 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

> Oglasna grupa 10 – Interes 5 / Engaged Shoppers  – Budžet: BE CPP  – 3-5 oglasa

 

Svaka oglasna kampanja sadrži 10 oglasnih grupa unutar kojih testiramo različite interese sa maksimalnim budžetom koji ne prelazi izračunat trošak akvizicije (BE CPP).

Trošak akvizicije tj. cijene koju plačamo prema određenoj prodaji računamo na sljedeći način:

PRODAJNA CIJENA – TROŠKOVI PROIZVODA – TROŠKOVI DOSTAVE – OSTALI TROŠKOVI* = Trošak akvizicije (BE CPP)

* ostali troškovi: dodatne aplikacije, provizije, osoblje, održavanje webshopa. Obično u kalkulaciji uzimamo prosjek od 15% u odnosu na prodajnu cijenu, da bi pokrili sve navedene troškove. 

 

Sada kada znamo koliko nam iznosi trošak akvizicije, postavljamo ga unutar budžeta oglasne grupe te provodimo testiranje. 

Testiranje kampanje kada provodimo na sljedeći način:

Ukoliko je budžet potrošen unutar oglasne grupe i prodaja nije ostvarena, tada takvu oglasnu grupu gasimo.

Ukoliko je budžet potrošen te je prodaja ostvarena, pratimo koliki nam je u tom slučaju ROAS (točka profitabilnosti kampanje). Ukoliko nismo profitabilni, gasimo navedenu oglasnu grupu.

Ukoliko je budžet potrošen, prodaja je ostvarena iznad granica profitabilnosti tj. definiranog ROAS-a, takvu oglasnu grupu zadržavamo i nastavljamo sa optimizacijom s ciljem ostvarenja maksimalnih rezultata.

Naravno da smo ovim prikazom zagrabili tek po površini, međutim za nekoga tko tek kreće ili želi pokrenuti Facebook kampanju da bi ostvario bilo kakvu prodaju, potrebno je da se maksimalno pojednostavi cijelokupan proces. 

Ovakav pristup je odličan za sve koji planiraju krenuti sa Facebook oglašavanjem, a nisu sigurni kako i boje se uzaludne potrošnje budžeta.

 

Definiranje ciljne publike

Prilikom postavljanja Facebook oglasne kampanje iznimno je važno da ste upoznati sa vašom ciljnom skupinom. Na osnovu prethodno provedene analize tržišta i definiranje avatara (profil potencijalnog kupca) definirate ciljnu skupinu vaše Facebook kampanje.  

Prilikom definiranja ciljne publike unutar naloga možete targetirati vašu ciljnu skupinu prema godinama, spolu, geografskoj lokaciji, interesima, jeziku, ponašanju i sl. 

Da bi što preciznije definirali vašu ciljnu skupinu, potrebno je provesti detaljnu analizu i istraživanje koje je temelj uspješne Facebook kampanje. Ponekad našoj agenciji ovaj dio iziskuje najviše vremena kada radimo sa našim klijentima. 

 

Custom audience

Custom audience je jedan snažan alat koji pruža velike mogućnosti prilikom postavljanja Facebook kampanje s ciljem optimizacije troška oglašavanja i prikaza oglasa samo zainteresiranoj publici

Uz pomoć ove mogućnosti Facebook vam kao oglašivaču nudi mogućnost prikazivanja oglasa svim osobama koje imate u vašoj bazi podataka. 

Važno je napomenuti da telefonski broj ili e-mail adresa koju imate u vašoj bazi podataka je korišten prilikom registracije na Facebooku od strane vaše ciljne skupine. 

Kada govorimo o kreiranju custom publike, koju sami kreirate unutar Facebook oglasne kampanje, možete birati osnovu na kojoj će određena publika biti kreirana. 

Tako npr. Možete kreirati custom publiku na osnovu interakcije sa web stranicom koju je vaša publika do sada imala.

Isto tako, možete kreirati publiku na osnovu pregledanog videa kojeg ste objavili i količine konzumiranog video sadržaja. 

Na primjer, kreirate custom publiku na osnovu publike koja je pregledala više od 50% video sadržaja kojeg ste objavili, te takvoj publici prikažete oglas, jer je to publika koja je pokazala najveći interes za vašim proizvodom ili uslugom.

Detaljniji popis izvora na temelju kojih možete graditi vašu custom publiku je prikazan detaljnije na fotografiji ispod:

Jedna mala napomena, a to jest da prilikom prikupljanja baze podataka za vašu custom publiku, važno je poštivati pravila zaštite osobnih podataka propisanih GDPR-om.

 

Lookalike audience 

Pored Custom audience još jedan moćan dodatak prilikom postavljanja Facebook kampanje jest Lookalike audience – kreiranje šire publike koja je slična prethodno definiranoj publici.

Ovdje leži tajna uspjeha da izvučemo maksimalnu korisnost od same oglasne kampanje. Naime kada smo “pogodili” pravu publiku koja kupuje naš proizvod, o takve publike kreiramo sličnu tzv. Lookalike publiku, gdje nam Facebook algoritam pronalazi još slične publike koju interesira naš proizvod ili usluge koje promoviramo. Rezultat toga jest enorman rast prodaje i profita koji se može ostvariti ukoliko se upravlja kampanjom prema pravilima Facebooka.

Lookalike publiku definiramo unutar oglašivačkog naloga, unutar oglasne grupe prilikom postavljanja Facebook oglasne kampanje.

Međutim ono što je važno istaknuti, da je poželjno odmah na početku postavljanja inicijalne kampanje kreirati publiku, tako da Facebook algoritam prikuplja podatke o publici, na osnovu kojih ćemo kasnije pokrenuti kampanju sa custom audience ili lookalike audience publikom.

Prikazivanje i lokacija oglasa na Facebooku

Jedna od osnovnih postavki unutar Facebook naloga, jest gdje želimo da naš oglas bude prikazan. Prva stvar koju je poželjno definirati jest na kojim uređajima želimo da se naši oglasi prikazuju: desktop računala, mobiteli, tableti ili sve od navedenog.

Postoji opcija za automatsko postavljanje oglasa, da Facebookov algoritam sam pronalazi najbolje mjesto za prikazivanje oglasa, međutim mi to u našoj agenciji izbjegavamo u većini slučajeva.

 Razlog zašto ne koristimo automatsko postavljanje oglasa zbog potrošnje budžeta, koji se bespotrebno troši prilikom prikazivanja na nerelevatnim mjestima unutar Facebookovog ekosustava kada imamo postavljeno automatsko postavljanje oglasa.

Opcije koje imate na raspolaganju gdje da vam se prikaže određen Facebook oglas su prikazane na fotografiji ispod:

Postavlja se pitanje, koju opciju odabrati ? Ovisi o ciljevima kampanje što želite postići. 

U našoj praksi najboljom opcijom su se dokazale Facebook News Feed i Instagram News Feed u kombinaciji sa Message lokacijom oglasa. Sve ostale opcije u većini slučajeva isključujemo.

Međutim, kada raspolažemo velikim budžetima unutar Facebook kampanje, prilikom skaliranja i ostvarivanja rasta testiramo automatsku lokaciju, gdje nam Facebookov algoritam samostalno pronalazi najbolju lokaciju gdje prikazati naš oglas. 

Više o razlozima zašto to radimo u nekim od sljedećih postova.

Vrste oglasa koji dovode do uspješnosti

Kada govorimo o vrstama oglasa prilikom postavljanja oglasne kampanje, predstavit ćemo one vrste oglasa koji su nam se pokazali u praksi najboljima.

 • Slikovni oglasi

Jednostavni format oglasa koji čini jedna fotografija te 90 znakova opisa, naslov od 25 znakova i tekst oglasa s neograničenim brojem znakova.

Prilikom kreiranja ovakve vrste oglasa i oglasa općenito trebate izuzetno paziti na politiku oglašavanja na Facebooku o kojoj možete više saznati ovdje

U protivnom, ukoliko ne poštujete pravila oglašavanja Facebook će vam blokirati nalog, pa čak i profil. U tom slučaju nečete biti u mogućnosti koristiti Facebook za oglašavanje. 

 • Video oglasi

O samom videu kao formatu i njegovom značaju koliko video približi maksimalno proizvod ili uslugu koju promoviramo nije potrebno govoriti. Video oglasi mogu se prikazati na feedu i storijima ili se mogu prikazivati kao umetnuti oglasi u dužim Facebook videozapisima. 

Video oglasi ne moraju nužno biti isključivo video snimke, već mogu biti različite animacije, GIF-ovi , slideshow prezentacije i ostali načini putem kojih možemo privući pažnju ciljne skupine.

 • Oglasi u pričama

Brzi i lako razumljivi oglasi sa formatom preko cijelog zasloga fotografije koji se prikazuju 6 sekundi, a čiji videozapisi mogu trajati do 15 sekundi. 

Trajanje ovih oglasa se ograničava na 24 sata, te ovakve oglase koristimo u situacijama kada imamo ograničenu ponudu određenog asortimana proizvoda. Ovakvi oglasi imaju velik doseg prema ciljnoj publici te mogu ostvariti odlične rezultate unutar oglasne kampanje na Facebooku. 

 • Oglasi u obliku vrtuljka (tzv.carousel oglasi)

Carousel oglasi omogućuju vas da u Facebook oglasnoj kampanji prikažete do 10 fotografija za predstavljanje vašeg proizvoda ili usluge. 

Isto tako, moguće je jednu fotografiju podesiti kroz cjelokupan carousel oglas od 10 fotografija, koji se pokazao iznimnim formatom za pridobivanjem pažnje ciljane skupine.

Ovakve vrste oglasa preporučamo zajedno sa standardnim video oglasima, jer su nam se u dosadašnjoj praksi ostvarili iznimne rezultate kada govorimo o samom engagementu tj. Uključenosti i angažmana ciljane publike.

 

 • Dinamički oglasi

Dinamički oglasi su vrsta oglasa koji omogućuju promociju ciljanih proizvoda kupcima koji su pokazali interes za navedenim proizvodom. 

Na primjer, ukoliko je netko posjetio određenu web trgovinu i dodao u košaricu proizvod iz navedene web trgovine međutim nije obavio kupovinu, putem remarketing kampanje na Facebooku, bit će mu prikazan oglas baš za taj navedeni proizvod.

Dinamčki oglasi svoj najveći obol daju u situacijama ukoliko imate veliku količinu tj. bazu proizvoda koje planirate oglašavati na Facbooku, te želite da se određen proizvod oglašava ciljnoj skupni koja je zainteresirana za određen proizvod. 

 • Collection oglasi

Collection oglasi su vrsta oglasa novijeg doba koji uključuje naslovnu fotograciju ili video zapis te 4 manje fotografije proizvoda sa cijenama i ostalim detaljima. 

Ova vrsta oglasa je zamišljena kao katalog proizvoda te publika izvrsno reagira na njega tj. Ovo je vrsta oglasa koji zadržava pažnju te potiče na aktivnost ciljane skupine. 

Korisniku koji klikne na ovakvu vrstu oglasa bit će prikazani detalji o samom proizvodu kojeg promovirate putem Facebooka bez da napušta Facebook platformu. 

Pored navedenih vrsta oglasa postoje  još lead oglasi, messenger oglasi, instant experience oglasi, slideshow oglasi i brojni drugi koje ćemo obraditi u jednom od narednih postova.

Ono što također valja istaknuti jest da prilikom podešavanja Facebook oglasne kampanje, oglašivači mogu putem Facebook platforme oglašavati svoje proizvode i usluge na Instagramu.

Instagram, kao i WhatsApp su dio Facebookovog ekosustava koje također možete koristiti u svojim oglasnim kampanjama. Kako se oglašavati na WhatsApp platformi više o tome možete pročitati ovdje.

 

Zaključak

Facebook danas mnogi oglašivači smatraju nestabilnom platformom zbog mnogo restrikcija koje je provedeno na brojnim nalozima u proteklnom razdoblju.  

Velik broj oglašivača se zbog navedenog razloga prebacuje na Google Ads platformu i na taj način “oslobađa prostor” drugim oglašivačima da “preuzmu dio kolača” 

Ukoliko se pridržavate politike oglašavanja na Facebooku te imate ispravno postavljeno praćenje konverzija vaše kampanje, verificiran profil i Business manager tj. kompletna infrastruktura je postavljena prema pravilima Facebooka, u tom slučaju možete bezbrižno pokrenuti vašu Facebook kampanju.

Dosadašnja praksa je pokazala da se oglašivači ne drže pravila i politike oglašavanja te im je zbog toga onemogućeno oglašavanje na Facebooku.

Kada započinjemo suradnju sa našim klijentima, najprije analiziramo dali je osnovna infrastruktura postavljena za oglašavanje na Facebooku.

Facebook oglašavanje nije jednostavno kako se na prvu čini te je potrebno odraditi nužne predradnje da bi se ostvarili kvalitetni rezultati kampanje.

Kako je navedeno na početku ovog posta, Facebook je i dalje broj 1 društvena mreža, gdje se najvjerovatnije nalazi i vaša ciljna publika. 

Stoga, preporučamo da se prilagodite novim promjenama koje su stupile uvođenjem iOS 14 od strane Apple-a, te postavite vaš profil, busines manager i nalog onako kako Facebook to traži, poštujte politike oglašavanja, rasturite na Facebooku i ostvarite željene rezultate.

Za sva daljnja pitanja, sugestije ili pomoć vezano za Facebook oglašavanje slobodno nam se obratite na office@proeliummedia.com ili putem kontakt forme

Podijeli: