SEO optimizacija i prednost u odnosu na plaćeno oglašavanje

SEO optimizacija i prednost u odnosu na plaćeno oglašavanje

SEO optimizacija

U današnje vrijeme kada digitalni marketing dobiva sve više na značaju, te skoro pa nema poslovanja koje ne ulaže u neki oblik digitalnog marketinga, SEO optimizacija dobiva sve veći značaj u ostvarivanju što bolje vidljivosti vašeg poslovanja na Internetu.

 

Što je to SEO optimizacija?

Da bi vaša web stranica bila vidljiva u današnje vrijeme potrebno je odraditi SEO optimizaciju. Ukoliko se pitate što je to SEO optimizacija odgovor je sljedeći: SEO optimizacija (eng. search engine optimization) je proces prilagodbe vaše web stranice za tražilice, prvenstveno Google, kako bi Google bolje “čitao i prepoznao” vašu web stranicu s ciljem povećanja kvalitetnog prometa prema vašoj web stranici.

Cilj i namjera svake SEO optimizacije jest da vaša web stranica osim po imenu bude lako pronađena i po ključnim riječima koje su relevantne vašem poslovanju.

Kada govorimo o SEO optimizaciji možemo izvdojiti dva načina na koja se provodi SEO optimizacija: On-site SEO i Off-site SEO optimizacija.

On-site SEO podrazumjeva aktivnosti koje provodimo na samoj web stranici, dok Off-site SEO optimizacija podrazumjeva aktivnosti izvan naše web stranice, npr. radnje koje su poduzele druge web stranice s ciljem da promoviraju našu web stranicu.

Kao što smo napomenuli, cilj SEO optimizacije jest postići vidljivost vaše web stranice na Google tražilici, koji će rezultirati određenom količinom kvalitetnog prometa na vašoj web stranici tj. da na vašoj web stranici imate zadovoljavajući broj posjeta publike za koju vi želite da posjeti vašu web stranicu.

Koliko dugo traje SEO optimizacija?

Ukoliko mislite da ste objavom vaše web stranice odradili sve, te sada treba da vaši kupci dolaze na stranicu, varate se. Potrebno je uložiti određeno vrijeme u SEO optimizaciju, rangirati stranicu za određene ključne riječi, i još nebrojno drugih aktivnosti na web stranici da bi konačno bili vidljivi na Google tražilici.

Potrebno je određeno vrijeme da Google indeksira Vašu stranicu i ocijeni ju kao kvalitetnu stranicu prema svojim parametrima i algoritmima, nakon čega će vas nagraditi visokom pozicijom na Google tražilici.

Proces SEO optimizacije traži vremena te onaj tko vam garantira da vas u određenom vremenskom roku može rangirati za određene ključne riječi visoko na Google tražilici vas laže. Garancije nema kada je Google u pitanju.

Koliko brzo ćemo biti prepoznati od strane Google-a i rangirani na tražilici ovisi o tome koliko dobro je SEO optimizacija vaše web stranice odrađena. 

Koliko prometa ćemo ostvariti na web stranici ovisi o kvaliteti sadržaja i ostalim faktorima koje Google promatra. Koji su to faktori koje Google promatra možete saznati ovdje.

Ono što Google najviše gleda na vašoj stranici jest dali je određena web stranica zadovoljila korisnikovu namjeru koja se krije iza ključne riječi prilikom pretrage na Google tražilici.

Google želi da korisnik dobije u kratkom roku preciznu i zadovoljavajuću informaciju, te ukoliko vaša web stranica pruža tako nešto, Google će vas nagraditi.

Google-u je najvažnije da je korisnik zadovoljan da je prilikom pretraživanja došao do zadovoljavajuće informacije.

SEO optimizacija

On-site optimizacija

On-site optimizacija se odnosi na sve aktivnosti SEO optimizacije na web stranici, gdje radimo na optimizaciji svih faktora i ostalih elemenata prema uputama koje Google traži.

Jedan od osnovnih elemenata On-site optimizacije jest optimizacija sadržaja za ključne riječi za koje želite da se sadržaj na web stranici rangira. Pritom, važan čimbenik je odabir ključnih riječi za koji postiji određena potražnja.

Ukoliko nema potražnje za određenom ključnom riječi, za početak, bolje ne optimizirati sadržaj za takve ključne riječi, jer postoji opasnost da vaša web stranica ne ostvari promet za određene ključne riječi.

Prilikom odabira relevantnih ključnih riječi važno je da takve ključne riječi optimalno postavite unutar URL-a, Title taga, Meta descriptiona, pa čak unutar H1 , H2, i H3 taga. Nije cilj da koristite jednu te istu ključnu riječ, budite kreativni te dodajte sinonime u zamjenu.

Što je vaša web stranica i sadržaj bolje optimiziran uz pomoć adekvatnih ključnih riječi to ćete prije doći do cilja vaše web stranice. 

Pripazite također da sadržaj vaše web stranice nije dupliciran, jer u tom slučaju radite pogrešnu seo optimzaciju koja vas može dovesti da vas Google penalizira te vaša web stranica ne bude vidljiva na tražilici.

Off-site optimizacija

Of-site optimzacija se odnosi na sve aktivnosti SEO optimizacije koje su izvan domene vaše web stranice, a odnose se na gradnju linkova (tzv. link building) i promocije vaše web stranice na društvenim mrežama.

Naravno da je potrebno biti prisutan na društvenim mrežama, da je sadržaj vaše web stranice dostupan i tamo. Google voli kada posjetitelji vaše web stranice dolaze sa društvenih mreža. Analizirajte gdje na društvenim mrežama se nalaze vaši posjetitelji, te  objavljujte sadržaj prilagođen određenoj društvenoj mreži.

Kada govorimo o gradnji linkova koji vode prema vašoj web stranici prilikom Off-site SEO optimizacije važno je da su to linkovi koji su relevantni i da se na njima također nalazi kvalitetan sadržaj.

Off-site optimizacija se uvelike oslanja na On-site seo optimizaciju, gdje je poželjno da je On-site optimizacija kvalitetno odrađena kako bi uspješno proveli i Off-site SEO optimizaciju.

Osnovna podešavanja prije pokretanja SEO optimizacije

Osnovni i prvi korak prilikom SEO optimizacije jest responzivan dizajn vaše web stranice i brzina očitavanja web stranice.  Provjerite dali vam se web stranica dovoljno brzo očitava (preporuka ispod tri sekunde), te dali je vaša web stranica prilagođena svim dimenzijama ekrana.

Preporučamo također da na samom početku za web stranicu postavite Google Search Console-u putem koje ćete imati uvid u mnoštvo važnih stvari koje se događaju na vašoj web stranici kao npr. dali je SEO optimizacija donjela tražene rezultate u ostvarenju većeg prometa mjerenog brojem klikova za određenu ključnu riječ za koju se vaša stranica prikazala u rezultatima pretraživanja na Google tražilici.

Uz Google Search Console obavezno podesite i Google Analytics, gdje ćete pratiti strukturu i broj posjetitelja i sve ostale aktivnost na stranici.

Google Search Consola je odličan alat gdje jasno možete vidjeti za koju ključnu riječ kako stojite na rezultatima pretraživanja.

Kada znate kako stojite na rezultatima pretraživanja za određenu ključnu riječ, ukoliko želite biti rangiran na prvoj stranici , optimizirati ćete sadržaj prema toj ključnoj riječi na stranici što je izuzetno bitno za tražilice ukoliko želite biti u rezultatima na prvoj stranici .

SEO Optimizacija

SEO vs plaćeno oglašavanje 

Najveća prednost SEO optimizacije je to što je on 100% besplatan. Jednom kada odradite SEO optimizaciju uspješno i ostvarujete zadovoljavajuči broj posjeta na vašim web stranicama, ne trebae ulagati dodatna sredstva kao kod plaćenog oglašavanja da bi posjete i dalje opstale na vašoj web stranici.

U plaćenom oglašavanju, kada prestanete sa kampanjom, prestaju da vam dolaze posjete, dok kod SEO optimizacije je suprotno.

SEO optimizacija za tražilice jednom kada je postavljena donosi veće stope konverzije nego li je to kod plaćenog oglašavanja, zbog toga jer korisnici koji pretražuju sadržaj više vjeruju Google-u nego plaćenim oglasima.

Nedostatak SEO-a je da rezultati ne dolaze preko noći, treba vremena da bi  vaš sadržaj bio prepoznat kako mjerodavan od strane Googlea.

Prednost plaćenog oglašavanja jest da u trenutku pokretanja kampanje vi možete biti na prvoj poziciji na Google tražilici, međutim kampanje plaćenog oglašavanja svakim danom postaju sve skuplje zbog velike konkurencije npr. za ključnu riječ “osiguranje” u Americi vi ćete platiti 55 USD za jedan klik. Dali vam se isplati u tom slučaju oglašavati i dali je SEO bolja opcija procjenite sami.

I za kraj, otkrit ćemo vam jednu tajnu, a to jest da vam je najbolje rangirati se na prve dvije pozicije prve stranice Google tražilice jedna sa plaćenim oglašavanjem, a druga uz pomoć SEO optmizacije, tada vladate!

 

Proelium Media je priznata agencija za digitalni marketing, koja posluje pet godina na domaćem i inozemnom tržuštu.

Prijavite se na naš newsletter i budite u koraku s najnovijim marketinškim trendovima

Prijavite se na naš newsletter i budite u koraku s najnovijim marketinškim trendovima

Pretraga